Konstföreningen Lundensia

Lunds universitets konstförening

Välkomna till en innehållsrik konstvår med Lundensia!

Onsdagen den 29 januari kl 18.00.   Vinterns konstupplevelse i Malmö!

Passa på att ta del av vinterns stora konstupplevelse på Malmö konsthall. Utställningen bygger på ett samarbete mellan Malmö konsthall och Malmö konstmuseum, där konstverk från de båda museernas stora samlingar visas i en ny och spännande konstellation. “Det finns en fantastisk samling konst i Malmö. Vi tänkte att vi gör något kul av det”, säger tillförordnade konsthallschefen Anna Holmbom,  Lundensias konstråd för ett par år sedan. Och det har man verkligen gjort! 80 unika konstverk från 1965 till 2013 har valts ut och vi känner igen många berömda namn som Andy Warhol, Dan Wolgers, Cindy Sherman m fl.

Dessutom kan vi själva medverka till konstutställningen; det gör vi genom att ur en databas med 600 olika verk från samlingarna, välja ut vårt/våra favoritkonstverk. Ett urval av dessa kommer sedan att undan för undan införlivas i utställningen.

Tag pågatåget till Triangeln! Lundensia bjuder på guidningen (dock begränsat deltagarantal). Anmälningar senast den 23 januari till Elisabet.Posselius@gmail.com eller Agneta Enander tel 040 – 97 64 13.

 

Lördag 22 februari kl 12.00.  Besök hos Antikrundan-expert

Vi gör vi ett besök hos Joakim Bengtsson, känd som Antikrundans expert på keramik och porslin. Han öppnar sitt fantastiska hem i Landskrona för oss, ett hem i flera våningar i ett 1700-talshus,  inspirerat  av Carl Hårleman, arkitekt till stadens kyrka. Denne samlarentusiast och medryckande berättare tar oss in i förtrollande vackra rum fyllda av antikviteter och fantasifulla föremål i en befriande stilblandning.  Rundvandringen avslutas i källarvalven där Joakim serverar hemlagad soppa, surdegsbröd och ost.  Samling strax före 12.00 på Parkgatan 4 i Landskrona, där vi gör gemensam entré.

Pris 250 kr, icke medlem 275. Anmälningsavgift inbetalas efter bekräftelse på Lundensias pg 60 46 63-5. Anmälan till Kersti.Larsson@med.lu.se eller Agneta Enander 040-97 64 13 senast 14 februari.

 

Onsdagen 12 mars kl 17.00 Unikt konstnärsskap på Skissernas museum.

I utställningen Konstverkets födelse – Per Wizén och collagets subversiva kraft presenterar konstnären sitt unika förfarande med collaget som utgångspunkt för bilden. Collaget, som hos Wizén ersätter pennans linjer och pensels färg, är fragment av reproduktioner från konstböcker, framför allt om italienska renässanskonstnärer. Med dessa bygger han nya verk med formmässig släktskap med de ursprungliga verken, men med nytt innehåll. Det blir oväntade möten i en fascinerande, vacker och illusionistisk värld. Per Wizén räknas som en av landets mest intressanta och nyskapande konstnärer idag.

Samtidigt visas tävlingsförslagen till ny ridå i FN-högkvarterat i New York, utförd av Ann Edholm.

Samling kl 17.00 då Lundensia bjuder på förfriskningar strax före visningen.

Pris 40 kr, betalas i entrén. Anmälan senast 5 mars till  Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se eller Agneta Enander 040- 976413.

 

Måndagen 24 mars kl 18.00  19:00. Årsmöte

Årsmötesförhandlingar med vinstutdelning och närvarolotteri sker i Palaestras hörsal med efterföljande traditionell ost-och vinbuffé på Akademiska föreningen.

Vinsterna kommer att vara utställda på Skissernas museum 17-24 23mars.

Särskild kallelse till årsmötet kommer senare.

 

I kommande programblad presenterar vi följande godbitar.

Lördagen 12 april Gallerirunda i Malmö

27 april – 2 maj. Resa till London, se särskild inbjudan inom kort

Lördagen 17 maj – Kyrkorunda på Österlen i äppelblomningens tid.

Måndag 9 juni 18.00 VÅRFEST

 

Hjärtligt välkomna till en spännande vår med Lundensia!

Styrelsen

2014-01-17

Inlägget postades i

Vårprogram

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *