Konstföreningen Lundensia

Lunds universitets konstförening

Välkommen till en välmatad fortsättning av Lundensiavåren!

Nils Dardel och den moderna tiden, torsdag 16 april kl 17.00,  Moderna Museet Malmö
Nils Dardel är en av Sveriges mest folkkära konstnärer. Utställningen presenterar en mängd ikoniska verk som bl.a. Den döende dandyn, Visit hos excentrisk dam, Svartsjukedrama och Vattenfallet – främst målningar och teckningar men även Nils Dardels målarpalett, programtidningar från Svenska Baletten samt scenmodellen och musiken till baletten Dårhuset. Lundensia inbjuder till en guidad visning av Moderna museets uppmärksammade utställning.
Anmälan: senast 11 april till Christina McCollum, christina.mccollum@pers.lu.se eller tel 046-222 71 05.
Avgift: 125 kr för medlemmar (150 kr icke medlemmar). I avgiften ingår inträde och guidad visning. Avgiften betalas in efter bekräftelse av anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63-5.

Den holländska guldålderns konst, tisdag 21 april kl. 18.00  Spoletorps hörsal
Den holländska guldåldern omfattar större delen av 1600-talet. I det nederländska frihetskriget blev Holland självständigt från Spanien. Efter att ha uppnått sin självständighet ledde Republiken Förenade Nederländerna landet i fred under den sista hälften av århundradet. Handeln med det holländska Ostindiska Kompaniet frodades och krigshjältar från sjöslag dekorerades och blev nationalhjältar. Det var under denna tid som de gamla holländska mästarna blev framstående inom konstvärlden, då de skapade realistiska porträtt av människor och vardagslivet som inte har överträffats sedan dess.
Konstvetaren Desireé Lennklo ger oss en inblick i denna sprudlande och kreativa era i den flamländska konsthistorien.
Deltagaravgiften 50 kr, som inkluderar föreläsning och efterföljande förfriskningar, betalas på plats. För deltagare i resan Amsterdam – en juvel ingår föreläsningen i resans pris.

Vandringar tillbaka i tiden, onsdagen 6 maj kl. 17.30 – 18.30, Historiska museet
Mellan 100 f.Kr.- 1000-talet e.Kr. bredde en tät bebyggelse ut sig över vad som idag är åkermark i Uppåkra.  Boplatsen var säkerligen en imponerande syn i landskapet. Långhus, verkstäder, förråd och fähus låg utspridda över en yta som täckte över 40 hektar. Här möttes folk från när och fjärran för att utbyta varor och idéer. I Uppåkras jord hittas långväga fynd som mynt, smycken och glas från till exempel dagens Irak och Uzbekistan. Men Uppåkra var inte enbart en plats för handel och hantverk. Det var också ett maktsäte för en härskande aristokrati. Om detta vittnar en imponerande hallbyggnad där de styrande i Uppåkra kan ha bott. Intill hallen stod en ovanligt hög byggnad som tycks ha använts för speciella ceremonier. I samma område hittas nedbrända hus, vapenoffer, och resterna efter festmåltider. Detta var i högsta grad händelsernas centrum.
I utställningen på Historiska museet visas föremål från järnåldersstaden Uppåkra och andra fantastiska fynd från Skåne. Här möter vi unika ting, föremål som ägts och använts av den återvändande romerske soldaten, völvan, kungen och kirurgen. Talande ting, som visar att dåtidens människor ingalunda var några barbarer.
Anmälan: senast 29 april till sigurborg.ragnarsdottir@pers.lu.se tel 046-222 71 51.
Avgift: 100 kr insättes betalning på Lundensias pg 60 46 63-5 efter bekräftat deltagande

Amsterdam – en juvel. Konstresa till Amsterdam 12-16 maj, fullbokad.

VÅRFEST! Måndag 8 juni kl 18.30, Skissernas museum
För första gången presenteras Lunds universitets konstsamling för allmänheten. Utställningen visar ett urval av samlingens många målningar, skulpturer och teckningar med verk från 1400-talet fram till våra dagar med tonvikten på svensk 1800- och 1900-talskonst. Holländskt 1600-talsmåleri är väl representerat liksom modern kinesisk konst.
I samband med vårfesten får vi guidade visningar av utställningen. Vid vårfesten kommer som vanligt att bjudas på en buffé med ett urval lokala, regionala och internationella delikatesser.
Anmälan: senast 28 maj till cecilia.whitehorn@htbibl.lu.se eller tel 046-222 95 63.
Avgift: 150 kr för medlemmar (175 kr icke medlemmar). I avgiften ingår inträde, guidad visning av utställningen samt buffé med vin. Avgiften betalas in efter bekräftelse av anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63-5.

EXTRAINSATT PROGRAMPUNKT – À LA MINUTE
”MOT FYREN” I FALKENBERG den 10 maj 2015
(Allusion på Virginia Woolfs mest berömda verk)
Med anledning av särdeles intressanta utställningar har vi satt in en extra punkt på vårt vårprogram, … på en söndag!
Vi hoppas förstås att så många som möjligt nappar på detta bete och anmäler deltagande.
Vi kommer att svara ganska snart om tillräckligt intresse finns att gå vidare.

På vår väg mot härliga Falkenberg, stannar vi för att inhämta historisk kunskap vid Skottorps legendariska slott med ursprung i 1600-talet (C G Tessin dä), men idag Ett av Sveriges bäst bevarade slott i empirstil. (C F Sundvall).Vi hinner med en kort promenad i slottsparken för att njuta av den vårliga fägringen, sedan får vi en initierad guidning av slottsfrun. Därefter väntar slottslunchen. Vi hoppas också få tid att besöka slottets eget mejeri och ostbutik.

Vi kör sedan mot Falkenberg vid Ätrans utlopp i Kattegatt, med siktet inställt på Falkenbergs Designmuseum. Där ska vi besöka den unika och mycket omskrivna utställningen KNITWEAR. Från Chanel till Westwood.

Här visas 120 plagg från en privat, engelsk samling, producerad av Fashion and Textile Museum, London.
Ett unikt tillfälle att se vintagekläder… på en plats som är berömd för sin stickindustri.

Därefter vänder vi söderut igen och anländer till pittoreska Borstahusen, där Galleri Pumphuset visar en utställning av Bertil Warnulf.
Här finns tillfälle för den kaffesugna att få sen eftermiddagsfika!

Detta är en heldagstur. Eftersom den s a s kom på tapeten alldeles nyss, har vi inte de exakta detaljerna klara. E-postutskick om priser, avgångstider etc kommer inom kort.

Eftersom vi antar att intresset kommer att bli stort finns det möjlighet att redan nu göra en intresseanmälan för deltagande i denna utflykt till Maud Färnström, farnstrom.maud@gmail.com , tel 0703-63 53 23, senast 10 april.

 

 

2015-04-01

Inlägget postades i

Vårprogram

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *