Sachsen und Thüringen im wunderschönen Monat Mai!

När den skira våren är på väg mot Skåne åker vi den till mötes i Tyskland. Vi besöker tre av landets kulturstäder:
Dresden, Florens vid ElbeElbflorens
Leipzig; musikens, boktryckarnas och bildningens stad
Weimar, Goethes, Schillers och Nietzsches stad

Under några dagar utforskar vi dessa kulturella pärlor, se preliminärt program på omstående sida!

Med buss åker vi på onsdagsmorgonen i Kristi Himmelsfärdsveckan mot söder. Efter några stärkande stopp på vägen ner genom Tyskland beräknas vi vara framme i Dresden framåt seneftermiddagen. Det blir vår hemstad under de två första dagarna i Tyskland.

Resan företar vi med buss från välkända Thells bussar. Konstguide på resan blir konstvetaren Desirée Lennklo, välkänd, kunnig och uppskattad guide på förra årets Amsterdamresa och bl a känd från Lundensias konsthistoriekurs “Från renässans till postmodernism” hösten 2011.

Hur bor vi?
Vi bor två nätter i Dresden på fyrstjärniga Hotel Elbflorenz och två nätter i Jena på likaledes fyrstjärniga Jena Steigenberger Hotel.

När?
Avresa onsdagen 4 maj med buss på tidigt morgonen från Lund, återkomst
söndagen 8 maj på kvällen.

Vem får följa med?
Som vanligt får medlemmarna också på denna resa ta med sig familje-
medlemmar och andra nära och kära mot tillägg 250 kr.

Priset?
5 600 kr. I priset ingår bussresa, del i dubbelrum, frukostbuffé alla dagar, middag första kvällen i Dresden, daglig guidning (entréavgifter ingår ej). Enkelrum finns i begränsad utsträckning mot tillägg 1 300 kr. Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. Slutbetalning av resan sker senast 2016-04-15.

Anmälan?
Genom inbetalning av anmälningsavgiften, 2 000 kr, på Lundensias plusgiro-konto
60 46 63-5. Anmälan är bindande och räknas som inkommen i den ordning inbetalningarna bokförs på vårt konto. Om du har någon du vill dela rum med så anmäl båda samtidigt. Ange på anmälan om du vill ha enkelrum. Ange också e-postadress på inbetalningen.

När anmäler jag mig?
BUMS, naturligtvis, dock senast 15 mars! Antalet platser är begränsat och åtgången kan antas bli strykande som vanligt.

Upplysningar: Lars.Magnusson@er.lu.se eller 046-222 70 80.

Resan genomförs i samarbete med

Thells

Preliminärt program för resan

Sachsen und Thüringen im wunderschönen Monat Mai 4 – 8 maj

Onsdag 4 maj: Avresa på morgonen från Lund, ankomst till Dresden framåt seneftermiddagen. När vi installerat oss på vårt hotell gör vi en stadspromenad i den furstliga staden, som ska vara vårt hem under resan, staden som har kallats Florens vid Elbe. Vi låter staden berätta sin historia genom de byggnader vi passerar och naturligtvis missar vi inte den spektakulära Frauenkirche, återuppbyggd för 1,5 miljarder kronor och återinvigd 30 oktober 2005.

Torsdag 5 maj. Dresden Vi startar med Albertinum och Galerie Neue Meister. I detta fina museum, som hyser en del av den statliga konstsamlingen i Dresden, lär vi framförallt känna de stora tyska impressionisterna och expressionisterna. Men här finns även bl.a. Caspar David Friedrich och andra giganter som inte får missas. Efter lunch tar vi nya tag och besöker Kunsthalle im Lipsiusbau. I den magnifika 1800-tals byggnaden visas samtidskonst. För oss som orkar känns ett besök på palatsområdet Zwinger obligatoriskt. Är man sugen på mer konst finns det oerhört spektakulära Gemäldegalerie att upptäcka på egen hand.

Fredag 6 maj: Denna dag ägnar vi helt åt Leipzig. Naturligtvis börjar vi med en stadspromenad på förmiddagen då vi bekantar vi oss med staden. Leipzig; musikens, boktryckarnas och bildningens stad bjuder oss på en storartad arkitektonisk resa i tiden. Här finns byggnader som kan berätta om stadens historia från barocken via DDR-tiden fram till våra dagars postmodernitet. Vi besöker bl.a. stadens mest signifikanta miljöer; de unika arkaderna, Bosehaus, de mest spektakulära jugendbyggnaderna, kyrkor och torg samt stadens högsta byggnad. Museum der bildenden kunst, detta fantastiska museum, rymmer en imponerande samling och byggnaden i sig utgör en upplevelse utöver det vanliga. Här fokuserar vi oss på de tyska mästarna. Igår och idag. Kunsthalle Sparkasse. är en gammal bankbyggnad, som har förvandlats till en spännande konsthall och som bjuder oss på det bästa från efterkrigstidens konst i Leipzig; den så kallade Leipzig-skolan.

Lördag 6 maj: Weimar
Bauhausuniversitetet och Haus am Horn. I Bauhaus födelsestad besöker vi platser med anknytning till funkisen.  Därefter besöker vi Schlossmuseum och njuter av den stora konstsamlingen som bl.a. består av äldre tysk konst av de stora mästarna från Lucas Cranach till Max Beckmann.

Söndag 8/5 Ev. Spinnerei i Leipzig före hemfärd. Om vi hinner besöker vi det spännande konst- och kulturcentrat som flyttat in i det före detta bomullsspinneriet.

Det här inlägget postades i Resor, Vår program. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt