Nu ljusnar det och vi längtar intensivt efter vårvärmen. Här presenterar vi fortsättningen på vårens begivenheter och en liten antydan om vad hösten kan bjuda på.

Stadsvandring – Offentlig konst och arkitektur i Malmö
Onsdag 24 april 2019 kl 17.00
Tillsammans med Anette Hansson, som är auktoriserad skåneguide, gör vi en stadsvandring i de centrala delarna av Malmö; runt Centralen, Malmö Live samt den gamla stadskärnan runt Stortorget, Lilla torg och Gustav Adolfs torg, dvs området innanför kanalen. Genom åren har staden utsmyckats med verk i olika stadsmiljöer, med konstnärlig bredd och hög internationell klass. Särskilt under de senaste 20 åren har Malmö berikats med en stor mängd nya byggnader och intressanta konstverk; en
period då staden genomgått en mycket snabb och spännande förvandling, vilket även speglas i arkitekturen och den offentliga utsmyckningen. Fokus under stadspromenaden är arkitektur och offentlig konst men vår guide väver även in berättelser om historiskt intressanta platser och människor med vad som är på gång just nu. Konstverken speglar tidsandan och är en del av stadens identitet.
Pris för medlemmar är 100 kr och 125 kr för icke-medlemmar. Betalas in på Lundensias plusgiro 60 46 63-5 efter bekräftad anmälan.
Anmälan görs till Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se  eller tel 046-222 9563 senast 15 april. Samling på Anna Linds plats vid uppgången från Malmö C.

Vårfest på Bosjökloster
23 maj
I år blir det ett hejdundrande vårkalas på Bosjökloster. Buss avgår från Lund sen eftermiddag och vi kommer att få en visning av slott och trädgård innan vi sätter oss till bords. Närmare information skickas ut separat men boka dagen redan nu!

Katja of Sweden
Onsdag 19 juni kl 17.00
Skånskfödda Katja inspirerades av Kulturen i Lund, och skänkte för sin bortgång en stor samling av sin design till museet. Nu visar Kulturen en stor del av detta för första gången. 2020 skulle Katja Geiger ha fyllt 100 år. Kulturen firar det med utställningen Katja of Sweden som gör nedslag i hennes färg- och mönsterrika design, och fångar tidsandan från 1960- och 1970-talen. I utställningen kontrasterar det strama svartvita mot det kulörta lekfulla. Här blandas Katjas kläder, skor och huvudbonader med journalfilm och modefotografier av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner. Med Katjas egna ord berättar vi om hur hon gav den moderna kvinnan nya material, snitt och mönster, och hur det var att vara kvinna i en mansdominerad bransch. Katjas egna ord: “Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare.”
Anmälan görs till Sigurborg Ragnarsdottir sigragnars@gmail.com eller tel 040-463153 eller  0709-385700 senast 7 juni. Samling vid Kulturens entré.

Resa till Lissabon 29 september- 3 oktober
Inbjudan till resan kommer inom kort.

2019-03-13

Program Vårprogram