”Nu är den stolta vår utsprungen, den vår de svaga kalla höst”

kvad skalden Karlfeldt. Fast här nere i söder räknar vi optimister väl även september som en sommarmånad. Och i oktober kommer ju Britta med sin sommar. Men nog kortas dagarna och mörkret faller, så det gäller att hålla själen i form med konst-upplevelser från Lundensia.

Utflykt till nordväst!
När sensommaren dröjer kvar med sitt varma ljus och grönska åker vi på utflykt till nordvästra Skåne med ateljébesök hos konstnären Mats Rydstern, Nyhamnsläge, får visning av Krapperups slottsträdgård och besöker Landskrona konstmuseum och ser på pågående fotoutställning. Lunch äter vi på Krapperups slottscafé.
Tid: lördag 14 september
Buss avgår från Bangatan i Lund, utanför Malmborgs nära Clemenstorget, kl. 08.30 Återfärd till Lund från Landskrona ca kl 17.
Avgift 510 kr (570 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63 – 5. I priset ingår buss, konstnärsbesök, lunch, rundvandring i slottsträdgården samt Landskrona museums fotoutställning.
Anmälan senast 10 september till eva.korner_muhrbeck@med.lu.se eller tel 046-222 64 06. Begränsat deltagarantal så först till kvarn …

“Från Vasco da Gama till Diogo de Boitaca till Amadeo de Souza Cardoso”
19 september kl 18.30 i Spoletorps hörsal, Spolegatan 1R i Lund.
“Från Vasco da Gama till Diogo de Boitaca till Amadeo de Souza Cardoso” eller från Emanuelstilen till futurismen. Konstvetaren Desirée Lennklo ger oss nya insikter i den portugisiska konsthistorien.
Ingen avgift/ingen anmälan.

Mårtenstorgets historia
Tillsammans med Kulturens arkeolog och kulturmiljöchef Conny Johansson Hervén reser vi tillbaka i tiden och får en bild av hur platsen där Mårtenstorget ligger idag har sett ut i gången tid.
Tid: måndag 7 oktober kl 17:00
Samlingsplats: Krognoshuset, Mårtenstorget Anmälan till Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se eller tel 046-222 95 63 senast 27 september. Begränsat deltagarantal.Avgift 100 kr (125 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63-5.

Regional resa i slutet av oktober
Ett studiebesök på Borrestad slott (bibliotek och konst) samt en visning av Miroaffischer i Kristianstad samt stadsvandring planeras. Kanske även ett besök i Tivoliparken och på Kristianstad teater.
Mer detaljer och datum skickas senare

Bokutställning på Universitetsbiblioteket i november
Nytt förslag att ordna en visning av den nya utställningen som handlar om bokband. Programförslag och datum kommer senare.

Favorit i repris – Jul på Kulturen
Julfirande år 1815, 1840 och 1930 på Kulturen i Lund. Julen bjuder på många traditioner och de har sett olika ut vid skilda tidpunkter och i olika samhällsklasser. En del av detta får vi uppleva vid detta besök på Kulturen. Vi börjar med glögg och pepparkakor och går sedan tillsammans med guide till Blekingegården där julbordet står dukat och vi ser hur julen firades hos storbonden Carl Olsson år 1815. Vi stiger sedan in i familjen Thomanders borgerliga hem. Där firas jul på 1840-talet med årets nyhet – julgranen! Slutligen går vi till en lägenhet i arbetarbostaden där Ninne och hans familj firar jul på 1930-talet. Från radion hörs Farbror Sven och hans ”Dans kring granen”.
Tid: torsdag 5 december kl 17:00-18:30
Plats: Kulturen i Lund
Anmälan till Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se eller tel 046-222 95 63 senast 25 november. Begränsat deltagarantal.
Avgift 75 kr (100 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63 – 5.

2019-09-10

Höstprogram Program