I den vår de svage kallar höst vandrar vi vidare bland Lundensias äventyrligheter:

”Fyra år före, ett år efter”

Onsdag 6 november kl 18, Biskopshuset – Akademiska föreningen

Lite försenat firar vi Lundensias 35 år, samtidigt som vi, enligt Alma Maters höga föredöme, börjar nedräkningen inför 40-årsfirandet. Jubileumshögtiden startar i Biskopshuset kl 18. Professorn i organisk kemi Ulf Ellervik kommer att föreläsa under titeln Konsten att njuta av kemi med utgångspunkt i hans kritikerrosade nyutkomna “konstbok” Njutning – Berättelser om kärlek, känslor och kemi.

Efter en inledande aperitif på Akademiska föreningen intas jubileumsmiddagen i den vackra Lilla Salen med dess berömda välvda tak. Vid middagen bjuds också på högklassig underhållning. Middagen består av tartar på varmrökt lax med äppelsalsa o dillcrème, lammrostbiff med confiterad persiljerot och potatisgratäng, kaffe och chokladbit.

Priset för deltagande i jubileumskvällens festligheter är 235 kr per kuvert för medlemmar. Ev icke medlemmar betalar 360 kr.  Anmälan till Minna.Ramkull@forbrf.lth.se eller Agneta Enander tel 040-97 64 13 senast 28 oktober. OBS begränsat deltagarantal!

Lundensia framför sitt tack till universitetet för dess generösa bidrag, vilket möjliggjort denna jubileumshögtid.

Asger Jorn & Jackson Pollock på Louisiana och James Ensor på Ordrupgaard

Lördag 23 nov, avresa fr Malmö Opera kl 8.30, Godsmagasinet i Lund kl 9.00

På Louisiana besöker vi utställningen Asger Jorn & Jackson Pollock: Revolutionære Veje, som presenterar två nästan jämnåriga konstnärer präglade av samma strömningar inom det konstnärliga avantgardet. De revolutionerade, var för sig, konsten under perioden efter andra världskriget. Båda experimenterade med måleritekniker; hos Pollock kombineras action-måleriet med ornamentala traditioner från indianskt sandmåleri, medan Jorn i sitt måleri utgår från nordiska fantasiväsen.

På Ordrupgaard visas utställningen James Ensor, Maskens Mester, som presenterar verk av den belgiske konstnären James Ensor (1860-1949). Hans fabulerande, ibland makabra bilder, som med expressionistisk styrka genom groteska masker skildrar människors dolda hyckleri och ondska, har jämförts med Goyas bilder från ca 1800. Ensors konst möttes av samtiden med förargelse, och först sent i livet nådde han erkännande. Guide på turen blir Ingvar Claeson.

Priset för resa, entréavgifter, guidning och lunch (inbakad laxfilé) är 690 kr för medlemmar, icke medlemmar betalar 740 kr. Anmälan senast

11 november till Kersti.Larsson@med.lu.se eller Agneta Enander tel 040-97 64 13.

Den skånska haven

Måndag 2 december kl 18, Spoletorps hörsal

(korsningen Britta Holmströms gata/Spolegatan)

Vi avslutar nu vår föreläsningsserie om trädgårdskonsten historia på hemmaplan. Denna kväll kommer landskapsarkitekt Barbara Johnson Kihlman att föreläsa om den skånska trädgården som ofta så framgångsrikt lånat sina former från antikens vattenträdgårdar, renässansens stilträdgårdar och medeltidens klosterträdgårdar.

Välkomna till en afton i trädgården!       Ingen föranmälan.

2013-11-27

Höstprogram