Konstföreningen Lundensia

Lunds universitets konstförening

Visa rutor

Nu går vi mot ljusare tider och för kultursugna Lundensiamedlemmar kommer här början av våra intressanta våraktiviteter

Konstquiz inställd!
Kom och testa dina kunskaper om konstvärlden. Vi delar in er i lag. Vår eminenta Quizmaster Hanna Voog, bibliotekarie och ståuppkomiker, ställer både kluriga och roliga frågor på temat konst. Vi rättar svaren gemensamt och därefter blir det prisutdelning. Dricka med tilltugg serveras under kvällen.
Tid: Nytt datum till hösten 2020
Plats: Stora Algatan 4 i Lund
Kostnad: 100 kr (125 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan via Swish 0708194327 (Minna Ramkull) eller kontant på plats. Anmälan till minna.ramkull@forbrf.lth.se eller tel. 046-222 14 22.

Årsmöte
Tid: onsdag 18 mars kl. 18:00
Plats: Palaestra
Inbjudan skickas separat!

Vi träffas i Tomelilla
Désirée Lennklo guidar oss på utställningen “Helene Schmitz – Thinking like a mountain” i Tomelilla konsthall. Denna utställning invigde Fotografiskas nya filial på Manhattan i vinter, så det är ett speciellt tillfälle att få se den i Tomelilla. Helene Schmitz fokuserar på människans komplicerade förhållande till naturen. Hennes fängslande bilder har gjort henne internationellt efterfrågad. I utställningen presenteras en serie verk som skildrar effekterna av utvinning av naturresurser. Platserna Helene Schmitz tar oss med till är ofta förtrollande vackra, men de har uppstått till följd av förödelse. Thinking Like a Mountain handlar om tids våldsamma omvandling av landskap i Sverige och på Island. Fotografier i stort format skildrar en global, högindustriell och automatiserad omvandling av landskap.
Den franske kocken på populära restaurangen Smakbruket planerar att laga “Coq au vin” till oss. Meddela ev matavvikelser när ni bokar! Efter lunch fortsätter vi med på temat Island och besöker den populära isländska konstnären Páll Sólnes i hans galleri. Han kommer att berätta om sin bakgrund och sina färgglada tavlor. Páll Sólnes, född och uppvuxen på Akureyri på norra Island. Utbildad i Danmark och sedan 20 år bosatt i Sverige. Har haft utställningar i Sverige, Danmark, Finland, Island och Tyskland. Men innan vi besöker Sólnes delas vi upp i grupper för att besöka det minsta museet i Sverige det 17 m2 lilla Hasse och Tage museum som ligger nära Smakbruket.
Tid: lördag 28 mars, guidningen börjar kl. 10:20. OBS! Pågatåget från Lund C avgår kl 08:51 mot Simrishamn, stannar i Malmö C kl 09:07 och anländer kl 10:11 i Tomelilla.
Plats: Tomelilla konsthall, på Centralgatan 13
Kostnad: 200kr (250 kr icke medlem) Priset inkluderar guidning i konsthallen inklusive lunch och kaffe. Betalas efter bekräftad anmälan till plusgiro 604663-5. Anmälan till sigragnars@gmail.com eller på tel. 040-46 31 53 eller 0709-38 57 00 senast 14 mars. Begränsat antal deltagare!

Hilma af Klint i Malmö
Nu visas en stor utställning av Hilma af Klint i Malmö. Den har tidigare visats på Louisiana, Guggenheim och Moderna i Stockholm. Hilma af Klint uttryckte en önskan i sitt testamente att målningarna fick visas tidigast 20 år efter hennes död. Hilma af Klint utvecklade tidigt ett abstrakt bildspråk. Hon utgick från en andlig dimension och var påverkad av spiritism, teosofism och antroposofin. Ett citat från en av hennes anteckningsböcker “Sades att jag var pionjär och stod under en oförstådd arbetsmetod”.
Plats: Moderna museet i Malmö, Ola Billgrens plats 2-4, Malmö
Tid: söndag 19 april, väl mött vid museets entré kl 11:00. Vi får en guidad visning kl. 11:30.
Pris: 100kr (obs inte gratis inträde till denna utställning) betalas efter bekräftad anmälan till plusgiro 604663-5. Anmälan till ellinorsf1@gmail.com eller kersti.larsson@gmail.com eller på tel 040-46 31 53

Vi kommer att posta mer detaljerad information angående resten av vårprogrammet men boka gärna redan nu följande viktiga datum:

Regional resa till Bornholm
Tid: 16-17 maj

Vårfest på Sofiero
Tid: tisdag 26 maj

2020-02-04

Inlägget postades i

Program Vårprogram

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar


En fortsättning på höstprogrammet 2019

Bokutställning på Universitetsbiblioteket i november
Visning av bokbandsutställning på UB 20 november med efterföljande lunch.
Varmt välkomna till Universitetsbiblioteket och en lunchvisning av bibliotekets aktuella utställning Pansarband och sprängda snitt − Nedslag i bokbandets form och funktion. Vi träffas i entrén där Kristina Lundblad, docent i bokhistoria vid Lunds universitet och kurator för utställningen, kommer att lära oss mer om bokband och bokbindare. Vi får också möjlighet att njuta av den form- och färgvariation som den fysiska boken har haft genom tiderna. Efter visningen äter vi en enkel lunch tillsammans i Bromansalen, som ligger i direkt anslutning till utställningen.
Tid: 20 november kl. 12–13
Plats: Universitetsbiblioteket, Helgonabacken
Kostnad: 100 SEK som inkluderar visning och en lättare lunch (paj, sallad, bröd, vatten och kaffe). Anmälan till lena.landgren@ub.lu.se eller tel. 046-222 83 68. Begränsat deltagarantal.

Favorit i repris – Jul på Kulturen
Julfirande år 1815, 1840 och 1930 på Kulturen i Lund. Julen bjuder på många traditioner och de har sett olika ut vid skilda tidpunkter och i olika samhällsklasser. En del av detta får vi uppleva vid detta besök på Kulturen.
Vi börjar med glögg och pepparkakor och går sedan tillsammans med guide till Blekingegården där julbordet står dukat och vi ser hur julen firades hos storbonden Carl Olsson år 1815. Vi stiger sedan in i familjen Thomanders borgerliga hem. Där firas jul på 1840-talet med årets nyhet – julgranen! Slutligen går vi till en lägenhet i arbetarbostaden där Ninne och hans familj firar jul på 1930-talet. Från radion hörs Farbror Sven och hans ”Dans kring granen”.
Tid: torsdag 5 december kl 17:00-18:30
Plats: Kulturen i Lund
Kostnad: 75 kr (100 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63 – 5.
Anmälan till Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se eller tel. 046-222 95 63 senast 25 november. Begränsat deltagarantal.

Filmvisning på Kino
När decembermörket smyger sig på samlas vi för filmvisning på Kino i Lund för att se aktuell film. Efter filmen går vi till något trevligt ställe för ett glas vin/öl (alkoholfritt för den som önskar) och diskuterar våra intryck.
Tid: 9 och 11 december ca kl 18:00
Plats: Kino, Kyrkogatan 3, Lund
Kostnad: 50 kr betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63 – 5.
Anmälan till eva.korner_muhrbeck@med.lu.se, tel. 046-222 64 06 eller anna-lena.-Johansson@ub.lu.se, tel. 046-222 44 56 senast 4 december. Begränsat antal biljetter: Först till kvarn…

2019-10-24

Inlägget postades i

Höstprogram Program

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar


”Nu är den stolta vår utsprungen, den vår de svaga kalla höst”

kvad skalden Karlfeldt. Fast här nere i söder räknar vi optimister väl även september som en sommarmånad. Och i oktober kommer ju Britta med sin sommar. Men nog kortas dagarna och mörkret faller, så det gäller att hålla själen i form med konst-upplevelser från Lundensia.

Utflykt till nordväst!
När sensommaren dröjer kvar med sitt varma ljus och grönska åker vi på utflykt till nordvästra Skåne med ateljébesök hos konstnären Mats Rydstern, Nyhamnsläge, får visning av Krapperups slottsträdgård och besöker Landskrona konstmuseum och ser på pågående fotoutställning. Lunch äter vi på Krapperups slottscafé.
Tid: lördag 14 september
Buss avgår från Bangatan i Lund, utanför Malmborgs nära Clemenstorget, kl. 08.30 Återfärd till Lund från Landskrona ca kl 17.
Avgift 510 kr (570 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63 – 5. I priset ingår buss, konstnärsbesök, lunch, rundvandring i slottsträdgården samt Landskrona museums fotoutställning.
Anmälan senast 10 september till eva.korner_muhrbeck@med.lu.se eller tel 046-222 64 06. Begränsat deltagarantal så först till kvarn …

“Från Vasco da Gama till Diogo de Boitaca till Amadeo de Souza Cardoso”
19 september kl 18.30 i Spoletorps hörsal, Spolegatan 1R i Lund.
“Från Vasco da Gama till Diogo de Boitaca till Amadeo de Souza Cardoso” eller från Emanuelstilen till futurismen. Konstvetaren Desirée Lennklo ger oss nya insikter i den portugisiska konsthistorien.
Ingen avgift/ingen anmälan.

Mårtenstorgets historia
Tillsammans med Kulturens arkeolog och kulturmiljöchef Conny Johansson Hervén reser vi tillbaka i tiden och får en bild av hur platsen där Mårtenstorget ligger idag har sett ut i gången tid.
Tid: måndag 7 oktober kl 17:00
Samlingsplats: Krognoshuset, Mårtenstorget Anmälan till Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se eller tel 046-222 95 63 senast 27 september. Begränsat deltagarantal.Avgift 100 kr (125 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63-5.

Regional resa i slutet av oktober är inställd!
Ett studiebesök på Borrestad slott (bibliotek och konst) samt en visning av Miroaffischer i Kristianstad.

Bokutställning på Universitetsbiblioteket i november
Nytt förslag att ordna en visning av den nya utställningen som handlar om bokband. Programförslag och datum kommer senare.

Favorit i repris – Jul på Kulturen
Julfirande år 1815, 1840 och 1930 på Kulturen i Lund. Julen bjuder på många traditioner och de har sett olika ut vid skilda tidpunkter och i olika samhällsklasser. En del av detta får vi uppleva vid detta besök på Kulturen. Vi börjar med glögg och pepparkakor och går sedan tillsammans med guide till Blekingegården där julbordet står dukat och vi ser hur julen firades hos storbonden Carl Olsson år 1815. Vi stiger sedan in i familjen Thomanders borgerliga hem. Där firas jul på 1840-talet med årets nyhet – julgranen! Slutligen går vi till en lägenhet i arbetarbostaden där Ninne och hans familj firar jul på 1930-talet. Från radion hörs Farbror Sven och hans ”Dans kring granen”.
Tid: torsdag 5 december kl 17:00-18:30
Plats: Kulturen i Lund
Anmälan till Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se eller tel 046-222 95 63 senast 25 november. Begränsat deltagarantal.
Avgift 75 kr (100 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63 – 5.

 

2019-09-10

Inlägget postades i

Höstprogram Program

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentarVårfest i Bosjökloster

Torsdag 23 maj kl. 17.00

När våren är som vackrast åker vi till Bosjökloster vid Ringsjöns strand för Lundensias vårfest. Vi får en visning av slottet, som grundades som ett nunnekloster på 1180-talet, och av en nyinvigd konstinstallation i parken. Därefter sätter vi oss till bords för en god måltid. På menyn står smörstekt gös och till efterrätt den populära Bosjöklostertårtan.

Buss avgår från Bangatan utanför Malmborgs nära Clemenstorget, Lund kl. 17:00. Återfärd till Lund från Bosjökloster ca kl. 20:30.

Pris 395 kr för medlemmar och 445 kr för icke medlemmar och som betalas till Lundensias plusgirokonto 60 46 63-5 sedan anmälan bekräftats.

I priset ingår: inträde och visning av slottet och konstutställningen i parken, måltid (gös med säsongens grönsaker och potatis, sallad och bröd, bordsvatten. Bosjöklostertårta med kaffe. Ett glas vin/öl/alkoholfritt alternativ).
Meddela ev. allergier vid anmälan.

Anmäl till lena.landgren@ub.lu.se eller telefon 046-222 83 68 senast 15 maj. Begränsat deltagarantal.

Varmt välkomna!

2019-04-12

Inlägget postades i

Program Vårprogram

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar


Lissabon – staden på sju kullar

”Det dom har, det har dom i Lissabon” fick vi veta i ett TV-program på det glada 60-talet. Lissabon ligger vackert på sju kullar vid nordsidan av viken Mar del Palha där floden Tejo har sitt utlopp i Atlanten. Den äldsta stadsdelen Alfama började byggas redan på 500-talet. Det finns mycket att upptäcka i denna kulturstad, som bjuder på massor av spännande upplevelser av historia, konst och kultur. Naturligtvis kommer vi att besöka Museo Gulbenkian med imponerande samlingarna av antik och modern konst. Lissabons symbol Torre de Belém och det pampiga Jeronimosklostret står självklart på programmet. Vi kommer också att utforska stadens konstskatter och konstliv i övrigt. En dag ägnar vi åt utflykt till den gamla staden Sintra med sommarresidens för den kungliga familjen och adeln.
Självklart kommer det också att ges tillfälle till egna strövtåg i staden, kanske ett besök på något av de berömda konditorierna eller ett nedslag på Portvinsinstitutet. Vår guide på resan blir Desirée Lennklo, konstvetare och intendent på Tomelilla konsthall, välkänd och uppskattad från tidigare resor med Lundensia.

Hur bor vi? Vi bor på Hotel Felix Urban, ett hotell av god medelklass centralt beläget

När?
  Avresa med Norwegian 29 september på morgonen från Kastrup, återkomst 3 oktober på kvällen.

Vem får följa med? Som vanligt får medlemmarna också på denna resa ta med sig familjemedlemmar och andra nära och kära mot tillägg 250 kr.

Priset?  8 950 kr vid lägst 30 deltagare. I priset ingår flygresa, transfer, del i dubbelrum, frukost, guidning (ev entréavgifter ingår ej), bussutflykt till Sintra. Enkelrum finns i begränsad utsträckning mot tillägg 2 900 kr. Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. Slutbetalning av resan sker senast 2018-07-31.

Anmälan?  Anmälan sker per e-post till lars.magnusson@er.lu.se   Direkt efter att anmälan bekräftats av Lundensia inbetalas anmälningsavgift 2 500 kr till Lundensias plusgirokonto 60 46 63-5, eftersom vi i förväg måste delbetala både flygbiljett och hotellrum. Om du har någon du vill dela rum med så anmäl båda samtidigt. Ange på anmälan om du vill ha enkelrum.
Eftersom flygbolaget kräver exakt samma namn på flygbiljetten som i passet, så behöver vi också fullständigt namn i anmälan.

När anmäler jag mig?  BUMS, naturligtvis! Antalet platser är begränsat och åtgången kan antas bli strykande. Förhandsintresset har varit stort.

Upplysningar:Lars.Magnusson@er.lu.se

Resan genomförs i samarbete med    

2019-03-15

Inlägget postades i

Program Resor

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Nu ljusnar det och vi längtar intensivt efter vårvärmen. Här presenterar vi fortsättningen på vårens begivenheter och en liten antydan om vad hösten kan bjuda på.

Stadsvandring – Offentlig konst och arkitektur i Malmö
Onsdag 24 april 2019 kl 17.00
Tillsammans med Anette Hansson, som är auktoriserad skåneguide, gör vi en stadsvandring i de centrala delarna av Malmö; runt Centralen, Malmö Live samt den gamla stadskärnan runt Stortorget, Lilla torg och Gustav Adolfs torg, dvs området innanför kanalen. Genom åren har staden utsmyckats med verk i olika stadsmiljöer, med konstnärlig bredd och hög internationell klass. Särskilt under de senaste 20 åren har Malmö berikats med en stor mängd nya byggnader och intressanta konstverk; en
period då staden genomgått en mycket snabb och spännande förvandling, vilket även speglas i arkitekturen och den offentliga utsmyckningen. Fokus under stadspromenaden är arkitektur och offentlig konst men vår guide väver även in berättelser om historiskt intressanta platser och människor med vad som är på gång just nu. Konstverken speglar tidsandan och är en del av stadens identitet.
Pris för medlemmar är 100 kr och 125 kr för icke-medlemmar. Betalas in på Lundensias plusgiro 60 46 63-5 efter bekräftad anmälan.
Anmälan görs till Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se  eller tel 046-222 9563 senast 15 april. Samling på Anna Linds plats vid uppgången från Malmö C.

Vårfest på Bosjökloster
23 maj
I år blir det ett hejdundrande vårkalas på Bosjökloster. Buss avgår från Lund sen eftermiddag och vi kommer att få en visning av slott och trädgård innan vi sätter oss till bords. Närmare information skickas ut separat men boka dagen redan nu!

Katja of Sweden
Onsdag 19 juni kl 17.00
Skånskfödda Katja inspirerades av Kulturen i Lund, och skänkte för sin bortgång en stor samling av sin design till museet. Nu visar Kulturen en stor del av detta för första gången. 2020 skulle Katja Geiger ha fyllt 100 år. Kulturen firar det med utställningen Katja of Sweden som gör nedslag i hennes färg- och mönsterrika design, och fångar tidsandan från 1960- och 1970-talen. I utställningen kontrasterar det strama svartvita mot det kulörta lekfulla. Här blandas Katjas kläder, skor och huvudbonader med journalfilm och modefotografier av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner. Med Katjas egna ord berättar vi om hur hon gav den moderna kvinnan nya material, snitt och mönster, och hur det var att vara kvinna i en mansdominerad bransch. Katjas egna ord: “Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare.”
Pris för medlemmar är 100 kr och 125 kr för icke-medlemmar. Betalas in på Lundensias plusgiro 60 46 63-5 efter bekräftad anmälan.
Anmälan görs till Sigurborg Ragnarsdottir sigragnars@gmail.com eller tel 040-463153 eller  0709-385700 senast 7 juni. Samling vid Kulturens entré.

Resa till Lissabon 29 september- 3 oktober
Inbjudan till resan kommer inom kort.

2019-03-13

Inlägget postades i

Program Vårprogram

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Besök på historiska museet i Lund

Nu har historiska museet öppnat efter renovering och ombyggnad. Torsdagen den 28 februari klockan 18.00 gör vi ett besök och får en visning av den medeltida kyrkokonsten och utgrävningarna i Uppåkra. På egen hand kan vi sedan ta en titt i övriga museet, gärna i kuriosakabinettet, där det finns märkliga ting.
Anmälan till kersti.larsson@gmail.com eller sms 0709-386788. senast 19 februari 2019. Pris: 75:- för medlemmar och 100:- icke medlemmar inbetalas efter bekräftelse till Lundensias plusgiro 60 46 63-5.
Meddela om du är kund hos Sparbanken Skåne eller Färs o Frosta Sparbank, vi får då lite rabatt på entréavgiften.

2018-12-21

Inlägget postades i

Program Vårprogram

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg
Secured By miniOrange