Konstföreningen Lundensia

Lunds universitets konstförening

Visa rutor

”Nu är den stolta vår utsprungen, den vår de svaga kalla höst”

kvad skalden Karlfeldt. Fast här nere i söder räknar vi optimister väl även september som en sommarmånad. Och i oktober kommer ju Britta med sin sommar. Men nog kortas dagarna och mörkret faller, så det gäller att hålla själen i form med konst-upplevelser från Lundensia.

Utflykt till nordväst!
När sensommaren dröjer kvar med sitt varma ljus och grönska åker vi på utflykt till nordvästra Skåne med ateljébesök hos konstnären Mats Rydstern, Nyhamnsläge, får visning av Krapperups slottsträdgård och besöker Landskrona konstmuseum och ser på pågående fotoutställning. Lunch äter vi på Krapperups slottscafé.
Tid: lördag 14 september
Buss avgår från Bangatan i Lund, utanför Malmborgs nära Clemenstorget, kl. 08.30 Återfärd till Lund från Landskrona ca kl 17.
Avgift 510 kr (570 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63 – 5. I priset ingår buss, konstnärsbesök, lunch, rundvandring i slottsträdgården samt Landskrona museums fotoutställning.
Anmälan senast 10 september till eva.korner_muhrbeck@med.lu.se eller tel 046-222 64 06. Begränsat deltagarantal så först till kvarn …

“Från Vasco da Gama till Diogo de Boitaca till Amadeo de Souza Cardoso”
19 september kl 18.30 i Spoletorps hörsal, Spolegatan 1R i Lund.
“Från Vasco da Gama till Diogo de Boitaca till Amadeo de Souza Cardoso” eller från Emanuelstilen till futurismen. Konstvetaren Desirée Lennklo ger oss nya insikter i den portugisiska konsthistorien.
Ingen avgift/ingen anmälan.

Mårtenstorgets historia
Tillsammans med Kulturens arkeolog och kulturmiljöchef Conny Johansson Hervén reser vi tillbaka i tiden och får en bild av hur platsen där Mårtenstorget ligger idag har sett ut i gången tid.
Tid: måndag 7 oktober kl 17:00
Samlingsplats: Krognoshuset, Mårtenstorget Anmälan till Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se eller tel 046-222 95 63 senast 27 september. Begränsat deltagarantal.Avgift 100 kr (125 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63-5.

Regional resa i slutet av oktober
Ett studiebesök på Borrestad slott (bibliotek och konst) samt en visning av Miroaffischer i Kristianstad samt stadsvandring planeras. Kanske även ett besök i Tivoliparken och på Kristianstad teater.
Mer detaljer och datum skickas senare

Bokutställning på Universitetsbiblioteket i november
Nytt förslag att ordna en visning av den nya utställningen som handlar om bokband. Programförslag och datum kommer senare.

Favorit i repris – Jul på Kulturen
Julfirande år 1815, 1840 och 1930 på Kulturen i Lund. Julen bjuder på många traditioner och de har sett olika ut vid skilda tidpunkter och i olika samhällsklasser. En del av detta får vi uppleva vid detta besök på Kulturen. Vi börjar med glögg och pepparkakor och går sedan tillsammans med guide till Blekingegården där julbordet står dukat och vi ser hur julen firades hos storbonden Carl Olsson år 1815. Vi stiger sedan in i familjen Thomanders borgerliga hem. Där firas jul på 1840-talet med årets nyhet – julgranen! Slutligen går vi till en lägenhet i arbetarbostaden där Ninne och hans familj firar jul på 1930-talet. Från radion hörs Farbror Sven och hans ”Dans kring granen”.
Tid: torsdag 5 december kl 17:00-18:30
Plats: Kulturen i Lund
Anmälan till Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se eller tel 046-222 95 63 senast 25 november. Begränsat deltagarantal.
Avgift 75 kr (100 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63 – 5.

 

2019-09-10

Inlägget postades i

Höstprogram Program

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentarVårfest i Bosjökloster

Torsdag 23 maj kl. 17.00

När våren är som vackrast åker vi till Bosjökloster vid Ringsjöns strand för Lundensias vårfest. Vi får en visning av slottet, som grundades som ett nunnekloster på 1180-talet, och av en nyinvigd konstinstallation i parken. Därefter sätter vi oss till bords för en god måltid. På menyn står smörstekt gös och till efterrätt den populära Bosjöklostertårtan.

Buss avgår från Bangatan utanför Malmborgs nära Clemenstorget, Lund kl. 17:00. Återfärd till Lund från Bosjökloster ca kl. 20:30.

Pris 395 kr för medlemmar och 445 kr för icke medlemmar och som betalas till Lundensias plusgirokonto 60 46 63-5 sedan anmälan bekräftats.

I priset ingår: inträde och visning av slottet och konstutställningen i parken, måltid (gös med säsongens grönsaker och potatis, sallad och bröd, bordsvatten. Bosjöklostertårta med kaffe. Ett glas vin/öl/alkoholfritt alternativ).
Meddela ev. allergier vid anmälan.

Anmäl till lena.landgren@ub.lu.se eller telefon 046-222 83 68 senast 15 maj. Begränsat deltagarantal.

Varmt välkomna!

2019-04-12

Inlägget postades i

Program Vårprogram

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar


Lissabon – staden på sju kullar

”Det dom har, det har dom i Lissabon” fick vi veta i ett TV-program på det glada 60-talet. Lissabon ligger vackert på sju kullar vid nordsidan av viken Mar del Palha där floden Tejo har sitt utlopp i Atlanten. Den äldsta stadsdelen Alfama började byggas redan på 500-talet. Det finns mycket att upptäcka i denna kulturstad, som bjuder på massor av spännande upplevelser av historia, konst och kultur. Naturligtvis kommer vi att besöka Museo Gulbenkian med imponerande samlingarna av antik och modern konst. Lissabons symbol Torre de Belém och det pampiga Jeronimosklostret står självklart på programmet. Vi kommer också att utforska stadens konstskatter och konstliv i övrigt. En dag ägnar vi åt utflykt till den gamla staden Sintra med sommarresidens för den kungliga familjen och adeln.
Självklart kommer det också att ges tillfälle till egna strövtåg i staden, kanske ett besök på något av de berömda konditorierna eller ett nedslag på Portvinsinstitutet. Vår guide på resan blir Desirée Lennklo, konstvetare och intendent på Tomelilla konsthall, välkänd och uppskattad från tidigare resor med Lundensia.

Hur bor vi? Vi bor på Hotel Felix Urban, ett hotell av god medelklass centralt beläget

När?
  Avresa med Norwegian 29 september på morgonen från Kastrup, återkomst 3 oktober på kvällen.

Vem får följa med? Som vanligt får medlemmarna också på denna resa ta med sig familjemedlemmar och andra nära och kära mot tillägg 250 kr.

Priset?  8 950 kr vid lägst 30 deltagare. I priset ingår flygresa, transfer, del i dubbelrum, frukost, guidning (ev entréavgifter ingår ej), bussutflykt till Sintra. Enkelrum finns i begränsad utsträckning mot tillägg 2 900 kr. Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. Slutbetalning av resan sker senast 2018-07-31.

Anmälan?  Anmälan sker per e-post till lars.magnusson@er.lu.se   Direkt efter att anmälan bekräftats av Lundensia inbetalas anmälningsavgift 2 500 kr till Lundensias plusgirokonto 60 46 63-5, eftersom vi i förväg måste delbetala både flygbiljett och hotellrum. Om du har någon du vill dela rum med så anmäl båda samtidigt. Ange på anmälan om du vill ha enkelrum.
Eftersom flygbolaget kräver exakt samma namn på flygbiljetten som i passet, så behöver vi också fullständigt namn i anmälan.

När anmäler jag mig?  BUMS, naturligtvis! Antalet platser är begränsat och åtgången kan antas bli strykande. Förhandsintresset har varit stort.

Upplysningar:Lars.Magnusson@er.lu.se

Resan genomförs i samarbete med    

2019-03-15

Inlägget postades i

Program Resor

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Nu ljusnar det och vi längtar intensivt efter vårvärmen. Här presenterar vi fortsättningen på vårens begivenheter och en liten antydan om vad hösten kan bjuda på.

Stadsvandring – Offentlig konst och arkitektur i Malmö
Onsdag 24 april 2019 kl 17.00
Tillsammans med Anette Hansson, som är auktoriserad skåneguide, gör vi en stadsvandring i de centrala delarna av Malmö; runt Centralen, Malmö Live samt den gamla stadskärnan runt Stortorget, Lilla torg och Gustav Adolfs torg, dvs området innanför kanalen. Genom åren har staden utsmyckats med verk i olika stadsmiljöer, med konstnärlig bredd och hög internationell klass. Särskilt under de senaste 20 åren har Malmö berikats med en stor mängd nya byggnader och intressanta konstverk; en
period då staden genomgått en mycket snabb och spännande förvandling, vilket även speglas i arkitekturen och den offentliga utsmyckningen. Fokus under stadspromenaden är arkitektur och offentlig konst men vår guide väver även in berättelser om historiskt intressanta platser och människor med vad som är på gång just nu. Konstverken speglar tidsandan och är en del av stadens identitet.
Pris för medlemmar är 100 kr och 125 kr för icke-medlemmar. Betalas in på Lundensias plusgiro 60 46 63-5 efter bekräftad anmälan.
Anmälan görs till Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se  eller tel 046-222 9563 senast 15 april. Samling på Anna Linds plats vid uppgången från Malmö C.

Vårfest på Bosjökloster
23 maj
I år blir det ett hejdundrande vårkalas på Bosjökloster. Buss avgår från Lund sen eftermiddag och vi kommer att få en visning av slott och trädgård innan vi sätter oss till bords. Närmare information skickas ut separat men boka dagen redan nu!

Katja of Sweden
Onsdag 19 juni kl 17.00
Skånskfödda Katja inspirerades av Kulturen i Lund, och skänkte för sin bortgång en stor samling av sin design till museet. Nu visar Kulturen en stor del av detta för första gången. 2020 skulle Katja Geiger ha fyllt 100 år. Kulturen firar det med utställningen Katja of Sweden som gör nedslag i hennes färg- och mönsterrika design, och fångar tidsandan från 1960- och 1970-talen. I utställningen kontrasterar det strama svartvita mot det kulörta lekfulla. Här blandas Katjas kläder, skor och huvudbonader med journalfilm och modefotografier av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner. Med Katjas egna ord berättar vi om hur hon gav den moderna kvinnan nya material, snitt och mönster, och hur det var att vara kvinna i en mansdominerad bransch. Katjas egna ord: “Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare.”
Pris för medlemmar är 100 kr och 125 kr för icke-medlemmar. Betalas in på Lundensias plusgiro 60 46 63-5 efter bekräftad anmälan.
Anmälan görs till Sigurborg Ragnarsdottir sigragnars@gmail.com eller tel 040-463153 eller  0709-385700 senast 7 juni. Samling vid Kulturens entré.

Resa till Lissabon 29 september- 3 oktober
Inbjudan till resan kommer inom kort.

2019-03-13

Inlägget postades i

Program Vårprogram

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Besök på historiska museet i Lund

Nu har historiska museet öppnat efter renovering och ombyggnad. Torsdagen den 28 februari klockan 18.00 gör vi ett besök och får en visning av den medeltida kyrkokonsten och utgrävningarna i Uppåkra. På egen hand kan vi sedan ta en titt i övriga museet, gärna i kuriosakabinettet, där det finns märkliga ting.
Anmälan till kersti.larsson@gmail.com eller sms 0709-386788. senast 19 februari 2019. Pris: 75:- för medlemmar och 100:- icke medlemmar inbetalas efter bekräftelse till Lundensias plusgiro 60 46 63-5.
Meddela om du är kund hos Sparbanken Skåne eller Färs o Frosta Sparbank, vi får då lite rabatt på entréavgiften.

2018-12-21

Inlägget postades i

Program Vårprogram

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Nu ser vi fram emot ljusare tider!

Danmarksresa – van Gogh på Arken och Designmuseet

Enastående visning av van Gogh på Arken (antingen kl.11.00 eller 11.20.)

Söndagen den 13 januari. Avresa med buss från Lund kl.09.00, turistbusshållsplatsen vid Malmborgs Clemenstorget.
För första gången på 50 år visas en separatutställning av Van Goghs tavlor och teckningar med fokus på förhållandet mellan konst, människa, natur och religion. Vincent van Gogh (1853-1890) en av de mest kända konstnärerna som har gått på denna jord. Känd för att ha skurit av sitt öra. Beundrad för sina berörande tavlor och brev som ger oss en intim inblick i hans liv och tankar. Han kämpade hårt, men lyckades att skapa ett originellt konstnärligt uttryck. På Arken visas 28 av hans målningar och 11 teckningar.
Tid för lunch i Arkens cafeteria (ingår ej).

Designmuseum Danmark, där vi blir guidade i samtidens danska design.
DANSK DESIGN NU presenterar ett rikt urval av nutida dansk design inom hela spektrat: möbler, produktdesign, grafisk design, mode och design i det offentliga rummet. Allt skapat av talangfulla danska designers på 2000-talet. Vi får se konsthantverk i keramik, glas, smycken och annat, verk av de mest innovativa inom området.
Utställningen ger en första översikt av de tendenser, som i dialog med internationell utveckling, har formats i Danmark sen designboomen före 2000. DANSK DESIGN NU visar mångfalden av nya designers konsthantverk och stiltendenser, livsstilsval och teknologisk innovation.
Vi delar in oss i två grupper, de som vill ha visning på danska kl.14-15 och de som föredrar engelska kl.15-16. Vi beräknas vara åter i Lund ca kl. 17.30.
Pris: 750 kr/person (700 kr för pensionärer tillägg 100 kr för icke medlemmar) betalas in på Lundensias plusgiro 60 46 63-5 efter bekräftad anmälan.
Anmälan: till Anna-Lena Johansson (Anna-Lena.johansson@ub.lu.se). Uppge om du är medlem i Arken samt om du vill ha visningen på Design Museet på danska eller engelska.

Föredrag om Märta Måås-Fjetterström – mattor och vävnader i världsklass
Märta Måås- Fjetterström är en av Sveriges internationellt mest kända textilkonstnärer. Lundensia har nu tillfälle att få veta mer om denna textilkonstnärinnas alster och kreativa mönster. Föreläsare är Jenny von Platen, som är antikhandlare med inriktning på svensk formgivning från 1900-talet. Hon skriver även artiklar i tidningen Antik & Auktion, håller föredrag och ordnar utställningar. År 2018 utsågs Jenny von Platen till Årets Antikhandlare av Collector’s Awards.
Datum: 24 januari 2019 kl 18.30 med paus och tilltugg.
Plats: Spoletorps hörsal, korsningen Brita Holmströms gata/Spolegatan, Lund
Avgift: 125 kr för medlemmar (för icke-medlemmar 150 kr) betalas in på Lundensias plusgiro 60 46 63-5 efter bekräftad anmälan.
Anmälan: till Eva Körner Muhrbeck (eva.korner_muhrbeck@med.lu.se) senast 18 januari

Vi hoppas snart kunna erbjuda en glidning på det nyöppnade Historiska museet

Årsmöte 18 mars. Separat utskick med kallelse till årsmötet.

Historisk arkitektur-och konstvandring i Malmö
Onsdag 24 april kl. 17.00

Dessutom blir det naturligtvis vårfest i maj

Under början av hösten 2019 hyser vi planer på en konstresa till Lissabon med omnejd.

Väl mött!
Styrelsen

 

 

2018-12-07

Inlägget postades i

Program Vårprogram

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Bilder från Urban konst i Malmö 9 oktober, 2018.

Bild från Pärra RUSKIG Andreassons ateljé

2018-10-12

Inlägget postades i

Foton

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Välkommen till höstens begivenheter!

En förlängning av en underbar sommar får vi på resan till Österlen lördagen den 1 september.
Vi börjar med guidning på det nyrenoverade och nyöppnade Dag Hammarskölds Backåkra. Därefter fortsätter vi till vernissage på Galleri Wallner i Simris där vi träffar konstnärerna Richard G. Karlsson och Håkan Bengtsson. Lunch intar vi på det fina Nordic Sea Winery i Simrishamn. Vi avslutar resan på Fabriken i Bästekille. Sommarens utställning på Fabriken i Bästekille bjuder på ett möte mellan skulptören Barbro Bäckström (1939 -1990) och fotografen Jean Hermanson (1938 – 2012).
Plats: Turistbusshållplatsen på Bangatan utanför Malmborgs vid Clemenstorget.
Tid: lördag 1 september, bussen avgår kl. 8.30 och vi är tillbaka omkring kl. 18.00 i Lund.
Anmälan till Sigurborg Ragnarsdottir, sigragnars@gmail.com eller tel 0704 485 429 senast den 25 augusti. Lunchen blir ugnsbakad laxfilé med haricots verts, citronsås och kokt potatis. Meddela ev matavvikelser när ni bokar!
Avgift 550 kr för medlemmar och 600 kr för icke medlemmar betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63 – 5.

”Florens – staden och dess historia”
Konstvetaren Desirée Lennklo föreläser om Florens och dess spännande historia alltsedan stadens grundades av romarna vid tiden för Jesu födelse, då som staden Florentia, över dess höjdpunkt vid renässansen, till dagens spännande kulturstad, uppsatt på UNESCO:s världsarvslista 1982.
Alla välkomna, ingen föranmälan!
Tid: måndag 17 september kl 19:00.
Plats: Spoletorps hörsal, korsningen Brita Holmströms gata/Spolegatan, Lund

Kulturresa till Florens 24 – 28 september, fullbokad.

Urban konst i Malmö OBS! Ändrat datum!
Graffitikonstnären Pärra RUSKIG Andreasson från Malmö tar emot oss vid Graffiti Hangaren – Malmös Urbanart Museum. Här kommer vi att få se helt nya verk och vi får även följa med Pärra till hans ateljé som ligger alldeles i närheten av hangaren.
Tid: tisdag 9 oktober, kl 18:00- ca 20:00
Plats: Graffitihangaren, Ystadsgatan 53F, Malmö
Avgift 50 kr, betalas på plats kontant eller Swish 0708-194327
Anmälan till Minna Ramkull, minna.ramkull@forbrf.lth.se eller tel. 046-2221422 senast 4 oktober. Meddela om intresse finns för en gemensam bit mat/dryck på någon restaurang efter visningen. Ge gärna förslag!

After work på Skissernas museum
Vi börjar med en visning av museets offentliga konst. Därefter blir det kaffe/te och macka innan vi går in i den skapande verkstaden. I mindre grupper får vi en uppgift på temat offentlig konst att arbeta med, vilken i slutet av kvällen presenteras för de andra deltagarna. Avslutning senast kl 20.00.
Anmälan till Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se eller tel 046-222 95 63 senast 16 november. Begränsat deltagarantal.
Tid: torsdag 22 november kl. 17:00-20:00
Plats: Skissernas museum, Lund
Avgift 200 kr (225 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63 – 5. Välkommen till en spännande och kreativ kväll!

Favorit i repris
Julfirande år 1815, 1840 och 1930 på Kulturen i Lund. Julen bjuder på många traditioner och de har sett olika ut vid skilda tidpunkter och i olika samhällsklasser. En del av detta får vi uppleva på Kulturen.
Vi börjar med glögg och pepparkakor och går sedan tillsammans med guide till Blekingegården där julbordet står dukat och vi ser hur julen firades hos storbonden Carl Olsson år 1815. Vi stiger sedan in i familjen Thomanders borgerliga hem. Där firas jul på 1840-talet med årets nyhet – julgranen! Slutligen går vi till en lägenhet i arbetarbostaden där Ninne och hans familj firar jul på 1930-talet. Från radion hörs Farbror Sven och hans ”Dans kring granen”.
Tid: onsdag 5 december kl 17:00-18:30
Plats: Kulturen i Lund*
Anmälan till Cecilia.Whitehorn@htbibl.lu.se eller tel 046-222 95 63 senast 30 november. Begränsat deltagarantal.
Avgift 75 kr (100 kr icke-medlem) betalas efter bekräftad anmälan till Lundensias plusgiro 60 46 63 – 5.

2018-08-22

Inlägget postades i

Höstprogram Program

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg