Konstföreningen Lundensia

Lunds universitets konstförening

Hjärtligt välkommen till höstens aktiviteter!

Lördagen den 13 september SKÅNSKA SLOTT OCH HERRE/-KVINNOSÄTE

Det är den danska adeln vi har att tacka för Skånes magnifika renässansborgar. Rikare än kungen själv byggde de sina gods runt om i riket och man behöver inte resa långt från Lund för att finna flera av dem. Två ska vi besöka denna dag och vi startar med Ellinge som är ett av Skånes äldsta herresäten med anor från 1200-talet. Efter guidning i slottet serveras ”husets hackebiff” samt kaffe och kaka på Hurva Gästgiveri.

Därefter fortsätter vi till Skarhult slott, en av Skånes mest anrika renässansborgar som nyligen öppnat port och park för allmänheten. I tornrum och angränsande salar pågår i sommar utställningen ”Den dolda kvinnomakten” baserad på en nyutkommen bok med samma titel. Den handlar om ägarinnor till Skarhult under 500 år; starka och självmedvetna kvinnor med ansvar för godset, men också om adelns syn på de lägre stånden. En av de mäktiga kvinnorna var Mette Rosenkrantz, gift med Danmarks rikaste man Peder Oxe, välkänd för alla skåningar.

Nästa anhalt är Hjularöds slott på höjderna ovanför Vombsjön. Också detta har medeltida anor, men slottet är uppfört vid förra sekelskiftet i fransk medeltidsarkitektur och speglar sig som ett sagoslott i vallgraven. Vid denna gör vi halt och ser på utsidan av slottet och vandrar i parken.

Buss avgår: från Malmö Opera 8.45, från Godsmagasinet Lund 9.15

Anmälan: senast 5 september till cecilia.whitehorn@htbibl.lu.se

Pris: för medlemmar 550 kr, 600 kr för icke medlemmar, sätts in på Lundensias pg-konto 604663-5 efter bekräftat deltagande.
Senare under hösten planerar vi följande aktiviteter. Mer därom i nästa programblad.

Arkitektur i Köpenhamn & Emil Nolde på Louisiana

Föreläsning inför Amsterdamresan.

Resa till Amsterdam 23-26 oktober, se särskild inbjudan. Anmälan senast 29 augusti!

I november planerar vi ett besök hos konstnären Peter Sternäng i hans konstateljé i Malmö.

I december gör vi en utflykt till Österlen, bl a för att se utställningen Herta Hilfon – ett arv att förvalta.

2014-09-01

Inlägget postades i

Höstprogram Program

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *